Trollreda - En kort historik

Idén till Trollreda och enkla hjälpmedel började 1987 på Dannebackens dagcenter. Kerstin Åberg (arbetsterapeut) såg att det fanns ett stort behov av bildstöd i grupperna.

I början klippte man i tidningar och gjorde bildrecept för de som inte kunde läsa. Personen kunde själv med hjälp av bildrecept bli mer självständig i sin uppgift. Många hade också dålig tidsuppfattning (kunde inte klockan). Med hjälp av en enkel väggklocka (Tidvisare) och aktivitetsbilder + färgad maskeringstejp kunde man göra klockan tydligare genom att markera till exempel en trekant på klockan i en färg. När sedan timvisaren kom in på det markerade området kunde arbetstagaren ta på sig jackan och gå till bussen.

Från början hade vi tre enkla hjälpmedel; Måttplatta, Måttsats och Tidvisaren.

Uppstart av Trollreda dagverksamhetsgrupp var den 1 januari 1995. Från början var det en handledare (Annki) och tre arbetstagare. Alla hade var sin arbetsuppgift som de valt efter intresse. En satt i växeln och tog emot beställningar. En packade paket och skrev följesedel till kunden och en gick till Posten med paket och brev.

Efter 1,5 år kom det en handledare och fyra arbetstagare till. Vi var väldigt noga med att förenkla alla arbetsuppgifter så att arbetstagarna blev helt eller nästan självständiga i sin arbetsuppgift.

Den 1 augusti 1998 flyttade vi från den stora dagcentret egen lokal.

Foton från starten av Trollreda i A-huset på  Idrottsvägen:

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Den 1 augusti 1998 flyttade vi till Drottninggatan 35:


Här fanns vi innan vi flyttade till Tallbacken.
Skyltfönstret.


Rullstolshiss.


Korridor.


Korridor.


Den gamla Trollreda katalogen.


Arbetsrum.


Affären.


Köket där vi fikade, lunchade samt hade måndagsmöten.


Handledarnas kontor.
Visningsrum.


Datarum.


Packaren i sitt arbete.